Visuell matlagning

Grafisk design handlar främst inte om estetik. Det handlar om att ta information (inte sällan ett företags erbjudande) och sedan analysera, renodla, organisera och konceptualisera den, för att sedan med hjälp av formgivning kommunicera den till den tänkta målgruppen på bästa sätt. Det rent visuella är alltså den synliga toppen av det isberg som designprocessen innebär.

Begreppet grafisk design i sig är konstant rörligt och utvecklas parallellt med nya tekniker och medier, och ofta överlappar specifika designdiscipliner varandra; till exempel grafisk design/gränssnittsdesign (hemsidor, appar), grafisk design/arkitektur (skyltsystem, fasader, exteriörer), grafisk design/mode (mönster, motiv, färgsystem). Därför kan det vara svårt att ringa in exakt vad grafisk design omfattar och inte, men lite förenklat kan man säga att det är hantverket att kombinera och organisera ord, bild, färg, ytor, symboler och hierarkier till ett visuellt resultat som kommunicerar avsedd information på avsett sätt; från den minsta knapp på en hemsida till den grafiska profilen för Samsung till öletiketter till affischen för Jazzfestivalen i stan. Och så vidare.

Grafisk design = en viktig komponent i en tydlig kommunikation

Ditt företag erbjuder en produkt. Du tycker att du har en kanonprodukt, och det har du säkert, men en förutsättning för att kunna sälja denna är att din presumtive kund ska förstå och uppleva dess fördelar, vilken lösning på deras problem den erbjuder, dess fördelar och position mot konkurrenters, var den hittar sin plats i deras liv, företag eller organisation – kulturellt, socialt eller praktiskt. Och så vidare. Den grafiska designerns uppgift är att hitta den rätta visuella tonen och genom de metoder yrket omfattar kommunicera de här sakerna till din målgrupp. Metoderna varierar naturligtvis: från design av annonser (digitala och/eller tryckta), produktblad, kataloger, nyhetsbrev, vidare som en del i webbdesign, appdesign och film, ja, i princip vad som helst där ett visuellt uttryck utgör en komponent.

Olika bildspråk inom grafisk design

Olika kontexter har olika tonaliteter som kommunicerar sina respektive värden. Bild mode: Andrew, bild grönsaker: Jessica Spengler. Bilderna är hämtade från Flickr och är beskurna och färgkorrigerade.

Grafisk design = tydliga varumärken

En viktig del av ett varumärkes identitet utgörs av dess grafiska profilprogram, det vill säga den kombination av olika visuella element (typsnitt, färger, bildmanér, logotyp, symboler, mm) som tillsammans utgör den helhet som mottagaren direkt identifierar som ditt varumärke, och förhoppningsvis med goda associationer. Om du tänker på Facebook så ser du förmodligen logotypen/F:et och deras blå färg för ditt inre. Grafisk design väcker ensamt inga större affektionskänslor för ett varumärke hos mottagaren, men fungerar som en viktig del i ett större intrikat system av produkt, erbjudande, trygghet, förväntningar, CSR, social och kulturell positionering, mm, mm; delarna som tillsammans utgör summan som är varumärket. Samma lilla F i sin blåa ruta kan representera en bottenlös malström av narcissistisk enfald enligt vissa, en fantastisk och engagerande plattform för offentlig och privat dialog enligt andra. Och allt däremellan förstås. Säkert är i varje fall att det är en omisskännlig symbol som direkt identifierar företaget Facebook.

Ett bra exempel på lyckad grafisk design

Ett bra exempel på bra grafisk design och modernt digitalt varumärkesbyggande: I Like To Make Stuff – en kanal på Youtube där Bob Clagett visar och förklarar olika ”do it yourself”-projekt. Varför är det här bra grafisk design? Vi tar och bryter ner det:

Logotyp

Logotypen lyckas med flera saker samtidigt: linjerna som utgör M:et slutar i cirklar, vilket är en tydlig referens till hur kretskort ser ut. Och kretskortet som symbol är för hobbyister (dvs målgruppen) en tydlig markör som representerar kulturen kring makerrörelsen. Bokstaven M representerar i det här fallet ordet ”Make” i ”I Like To Make Stuff”, vilket är logiskt eftersom det är själva kärnan i vad Bob gör. Vidare är logotypen formgiven för att fungera i en digital miljö, och känns igen även i små storlekar, som en avatar, favicon, profilbild osv. Till sist är färgvalet också lyckat i en funktionell mening – den orangea färgen är distinkt signalfärg som syns tydligt i videoflödet på youtube, i inläggsflödet på Facebook osv:

facebookflöde

Enda invändningen mot logotypen är att balansen mellan linjernas förhållande till varandra känns en smula asymmetrisk. Bortsett från det är det ett väl realiserat koncept som fungerar utmärkt i sin tänkta miljö.

Typografi

En modern sans serif med en diskret art deco-känsla, satt i bara versaler. Ett bra val också av ett par anledningar; dels så har det en tydlig karaktär, vilket bidrar till att när det kombineras med logotypen så skapas en sammansatt form som är snabbt identifierbar, dels så är det läsbart även i små storlekar, t.ex. Youtubes videolista:

videolista

Typsnittet används också på konsekvent och genomtänkt sätt; alltid ovanpå en grå bakgrund med logotypen till vänster. I de videos som inte är instruktionsvideos används en annan form för att signalera att filmen har ett annat slags innehåll, som den andra videon på den nedre raden:

Skärmavbild 2016-03-08 kl. 17.27.15

Konsekvent, tydligt och välgjort. Ett bra exempel på väl genomtänkt och genomförd grafisk design. Svårare än så är det inte.

Hemsida för Hikki AB Umeå

Hikki - hemsida

Distinkt typografi i Futura och oregelbundna horisontalstreck speglar det möte mellan natur och designobjekt som Hikkis produkter är.

Webbdesign | Identitet
Logotype for embossing - Morfar - Handcrafted by Sweden

Handcrafted by Sweden

Två sigillogotyper avsedda för print, webb och så förstås blindprägling i läder. För Handcrafted by Sweden.

Grafisk design | Identitet
The oceanhowler är en kombination av musik, video och gränssnittsdesign

The Oceanhowler

Ett interaktivt webbexperiment där musik, video och gränssnittsdesign möts. Genom att slå på/av fraser och justera volym kan besökaren skapa eviga ljudlandskap.

Experiment | Fria arbeten
Produktkatalog för Handcrafted by Sweden

Handcrafted by Sweden

En produktkatalog med bra bildtryck på ett kvalitativt obestruket papper i en rejäl vikt blir en förlängning av Handcrafted by Swedens egen designfilosofi.

Grafisk Design

Ox Choral

Tredje albumet med min enmannaorkester Nattavaara Rocks. Ett digitalt album i fysisk form, eller en skiva för det 21:a århundradet om man så vill.

Grafisk Design | Fotografi
Grafisk Profil för Affärsliv24, Västerbottens-Kurirens näringslivswebb

Affärsliv24

Hösten 2015 lanserade Västerbottens-kuriren sin nya näringslivssajt. Jag stod för den grafiska profilen.

Identitet
Förpackningsdesign Nattavaara Rocks - Ghosts Move Through

Ghosts Move Through

Andra skivan med mitt musikprojekt Nattavaara Rocks. En 16-sidig digitaltryckt inlaga inklistrad i ett handgjort, blindpräglat konvolut.

Förpackningsdesign | Grafisk Design
Webbdesign för Elin Magnsusson

Elin Magnusson

Hemsida för konstnär Elin Magnusson. Mycket luft, diskret typografi och knappt någon färg lämnar ett neutralt rum åt konsten.

Webbdesign
Webbdesign för House of Svala

House of Svala

Hur visar man mode på webben? Med bilder så stora som skärmen tillåter och diskret formgivning i en hemsida som egentligen är en look book.

Webbdesign | Identitet
Web design and visual identity for Sisters of Jam

Sisters of Jam

Hemsida och typografiskt uttryck till konstnärsduon Sisters of Jam, ett samarbete mellan systrarna och konstnärerna Mikaela och Moa Krestesen.

Webbdesign | Identitet
Bokbindning - Handbundna anteckningsböcker

Handbundna böcker

En bok är, trots alla digitala innovationer, oöverträffad när det kommer till tillgänglighet och enkelhet. Dessutom saknar den batterier.

Grafisk design | Fria arbeten
Webbdesign och produktfoto för Annova H&B

Annova H&B

Logotyp för tryck och prägling samt en hemsida med fokus på stora produktbilder paketerar Annova H&B.

Webbdesign | Produktfotografi
Blindprägling visitkort

Visitkort för det egna företaget

Om man kommer över en bit genomfärgad svart råkartong är det svårt att motstå impulsen att blindprägla den. Så det blev visitkort av alltihop.

Grafisk design
Webbdesign av Norberg Sounds - filmmusik

Norberg Sounds

En hemsida utan länkar, menyer eller undersidor rymmer innehållet: musik lämpad för rörlig bild, komponerad av mig.

Webbdesign
Linoleumtryck gul minimalism

Gul minimalism

Linoleumtryck är en av dom enklaste och billigaste grafiska teknikerna. Med lite tålamod, en vass kniv och en färgroller kan man åstadkomma storverk.

Experiment | Fria arbeten

Piktogram: förtätad information

Det är inte givet att ord är det bästa sättet att förmedla information. Ibland fungerar bilder bättre, i synnerhet om dom bilderna tillhör familjen piktogram.

Vad är grafisk design?

Lite förenklat är det hantverket att ge information en ändamålsenlig visuell form som kommunicerar ett avsett budskap på avsett sätt.

Serif kontra Sans-serif

Serif vs sans-serif

Varje profession har sina myter, och grafisk design är inget undantag. En av de mest seglivade är att seriftypsnitt är enklare att läsa i löpande text. Vilket är nonsens.

Norberg satt med blytyper

Text i det tjugoförsta århundrandet

Retinaskärmar och OLED-teknik och E-bläck. Fint och bra och superduper. Men man har inte levt innan man blindpräglat ett läderband med blytyper.

Knappar i olika utföranden

Hur ser en knapp ut?

Hur ser en knapp ut, vad händer när jag trycker på den, och hur platt kan den bli innan jag slutar att förstå att det är en knapp?

Presentation

Jag heter Andreas Norberg och arbetar som frilansande grafisk designer med Umeå som bas och Sverige som fält.

Jag erbjuder visuell utformning och teknisk produktion av responsiva hemsidor, logotyper, visuella identiteter, annonser, kataloger, produktblad, förpackningar mm. Min målsättningen är alltid att göra enkel, rak och fungerande form i enlighet med uppdragsgivarens vision och behov.

Jag är tillgänglig för frilansuppdrag och intressanta samarbeten, så du är välkommen att höra av dig.

Kontaktuppgifter

Andreas Norberg Design
hello@andreasnorberg.net
070-551 87 11

Dragongatan 14
903 22 Umeå