Hur blytyper fungerar

En bokstav är en enhet i ett skriftspråkssystem, en form som när den kombineras med andra former/enheter utgör en begriplig summa, dvs ord. Det är en fullkomligt genial uppfinning, vars civilisatoriska och kulturella betydelse är omöjlig att överskåda. Det är den moderna människans fundament.

Att kreera och kombinera bokstäver kan vara olika svårt beroende på vilken metod man väljer, vissa är snabba och förhållandevis enkla; ta en penna och något lämpligt material att rita ut bokstäverna på och sätt igång, eller lyft locket på datorn, starta en ordbehandlare eller webbläsare och börja kombinera digitala bokstäver. Det går fort, och skriver man fel är det enkelt att justera texten (förutsatt att du använder blyerts/tippex i fallet penna).

Andra metoder kan vara betydligt mer arbetssamma, men samtidigt kan de förnya och fördjupa det sätt en ser på och förstår bokstäver och deras beskaffenhet. En metod, vilken också föranledde det här blogginlägget, är att använda sig av blytyper – små stavar i bly med spegelvända reliefer av bokstäver/siffror/skiljetecken i ena änden – för att kreera bokstäver. Uppfanns av Gutenberg ca 1450, och används fortfarande, om än i begränsad omfattning, vilket får ses som ett gott betyg. Jag har själv haft nöjet att på bokbinderiföreningen Falsbenet både trycka, blindprägla och foilera mindre textsjok på olika böcker och material med just blytyper (då med en mindre sätthake och inte en Gutenbergpress).

Blytypen som komponent i trycksaksproduktion skapade en egen yrkesgrupp – typsättare. Hantverkare vars arbete bestod i att mödosamt kombinera hundratals små blytyper till tryckblock, vilka senare färgades in och användes för att trycka bokstavsformerna på pappret. Som tryckmetod kan den verka rejält arbetssam om man jämför med dagens teknik med laser- och bläckstråleskrivare och digitalpressar, men innan blytypen var den enda metoden att reproducera en bok att sitta och kopiera den för hand, bokstav för bokstav*.

Blytyper i en sätthake

Fyra rader text placerade i en sätthake. I bakgrunden ser man blytyper, organiserade en bokstav per fack.

Jag är ingen tryckpuritan och anser inte att någon metod egentligen är finare eller fulare än den andra; affischer till punkspelningar görs med fördel i skrotiga kopiatorer på dumpstrat skräppapper medan en monografi över, säg, en framstående konstgrafiker med fördel kan vara utformad med element som blindpräglingar och boktryck med blytyper på Mohawk Superfine-papper. Det är förstås ingen tvingande lag – man kan sno på steken om man så vill, om man vill experimentera och/eller är postmodernistiskt lagd. Hursom, som grafisk designer (eller allmänt tryck- och typografiintresserad) i en snart heldigital samtid kan det vara trevligt att känna till historien kring den tryckta bokstavens historia. Det finns massor av information om blytyper och trycktekniker på internet, men ingen information låter väl så ljuvlig som när den filtreras genom Stephen Frys mjuka, väldigt brittiska engelska:

Om du är intresserad av att testa att trycka med blytyper rekommenderar jag dig att kolla upp kurser hos mindre bokbinderier eller bokbinderiföreningar i din närhet (kommersiella tryckerier har sannolikt ingen sådan utrustning kvar, än mindre intresserade av att hålla kurser). Du kan också höra med Grafiska Museer, eller Länsmuseet i ditt län, det brukar alltid finnas någon tryckentusiast som mer än gärna delar med sig av det hen vet.

Falsbenet i Nyköping
Grafiska Museet i Linköping

* Gutenbergs metod var inte den första att använda metalltyper, redan 1377 användes metalltyper i Kina, men då det kinsesiska alfabetet omfattar ofantligt många fler tecken än det latinska var metoden föga smidig.

Hemsida för Hikki AB Umeå

Hikki - hemsida

Distinkt typografi i Futura och oregelbundna horisontalstreck speglar det möte mellan natur och designobjekt som Hikkis produkter är.

Webbdesign | Identitet
Logotype for embossing - Morfar - Handcrafted by Sweden

Handcrafted by Sweden

Två sigillogotyper avsedda för print, webb och så förstås blindprägling i läder. För Handcrafted by Sweden.

Grafisk design | Identitet
The oceanhowler är en kombination av musik, video och gränssnittsdesign

The Oceanhowler

Ett interaktivt webbexperiment där musik, video och gränssnittsdesign möts. Genom att slå på/av fraser och justera volym kan besökaren skapa eviga ljudlandskap.

Experiment | Fria arbeten
Produktkatalog för Handcrafted by Sweden

Handcrafted by Sweden

En produktkatalog med bra bildtryck på ett kvalitativt obestruket papper i en rejäl vikt blir en förlängning av Handcrafted by Swedens egen designfilosofi.

Grafisk Design

Ox Choral

Tredje albumet med min enmannaorkester Nattavaara Rocks. Ett digitalt album i fysisk form, eller en skiva för det 21:a århundradet om man så vill.

Grafisk Design | Fotografi
Grafisk Profil för Affärsliv24, Västerbottens-Kurirens näringslivswebb

Affärsliv24

Hösten 2015 lanserade Västerbottens-kuriren sin nya näringslivssajt. Jag stod för den grafiska profilen.

Identitet
Förpackningsdesign Nattavaara Rocks - Ghosts Move Through

Ghosts Move Through

Andra skivan med mitt musikprojekt Nattavaara Rocks. En 16-sidig digitaltryckt inlaga inklistrad i ett handgjort, blindpräglat konvolut.

Förpackningsdesign | Grafisk Design
Webbdesign för Elin Magnsusson

Elin Magnusson

Hemsida för konstnär Elin Magnusson. Mycket luft, diskret typografi och knappt någon färg lämnar ett neutralt rum åt konsten.

Webbdesign
Webbdesign för House of Svala

House of Svala

Hur visar man mode på webben? Med bilder så stora som skärmen tillåter och diskret formgivning i en hemsida som egentligen är en look book.

Webbdesign | Identitet
Web design and visual identity for Sisters of Jam

Sisters of Jam

Hemsida och typografiskt uttryck till konstnärsduon Sisters of Jam, ett samarbete mellan systrarna och konstnärerna Mikaela och Moa Krestesen.

Webbdesign | Identitet
Bokbindning - Handbundna anteckningsböcker

Handbundna böcker

En bok är, trots alla digitala innovationer, oöverträffad när det kommer till tillgänglighet och enkelhet. Dessutom saknar den batterier.

Grafisk design | Fria arbeten
Webbdesign och produktfoto för Annova H&B

Annova H&B

Logotyp för tryck och prägling samt en hemsida med fokus på stora produktbilder paketerar Annova H&B.

Webbdesign | Produktfotografi
Blindprägling visitkort

Visitkort för det egna företaget

Om man kommer över en bit genomfärgad svart råkartong är det svårt att motstå impulsen att blindprägla den. Så det blev visitkort av alltihop.

Grafisk design
Webbdesign av Norberg Sounds - filmmusik

Norberg Sounds

En hemsida utan länkar, menyer eller undersidor rymmer innehållet: musik lämpad för rörlig bild, komponerad av mig.

Webbdesign
Linoleumtryck gul minimalism

Gul minimalism

Linoleumtryck är en av dom enklaste och billigaste grafiska teknikerna. Med lite tålamod, en vass kniv och en färgroller kan man åstadkomma storverk.

Experiment | Fria arbeten

Piktogram: förtätad information

Det är inte givet att ord är det bästa sättet att förmedla information. Ibland fungerar bilder bättre, i synnerhet om dom bilderna tillhör familjen piktogram.

Vad är grafisk design?

Lite förenklat är det hantverket att ge information en ändamålsenlig visuell form som kommunicerar ett avsett budskap på avsett sätt.

Serif kontra Sans-serif

Serif vs sans-serif

Varje profession har sina myter, och grafisk design är inget undantag. En av de mest seglivade är att seriftypsnitt är enklare att läsa i löpande text. Vilket är nonsens.

Norberg satt med blytyper

Text i det tjugoförsta århundrandet

Retinaskärmar och OLED-teknik och E-bläck. Fint och bra och superduper. Men man har inte levt innan man blindpräglat ett läderband med blytyper.

Knappar i olika utföranden

Hur ser en knapp ut?

Hur ser en knapp ut, vad händer när jag trycker på den, och hur platt kan den bli innan jag slutar att förstå att det är en knapp?

Presentation

Jag heter Andreas Norberg och arbetar som frilansande grafisk designer med Umeå som bas och Sverige som fält.

Jag erbjuder visuell utformning och teknisk produktion av responsiva hemsidor, logotyper, visuella identiteter, annonser, kataloger, produktblad, förpackningar mm. Min målsättningen är alltid att göra enkel, rak och fungerande form i enlighet med uppdragsgivarens vision och behov.

Jag är tillgänglig för frilansuppdrag och intressanta samarbeten, så du är välkommen att höra av dig.

Kontaktuppgifter

Andreas Norberg Design
hello@andreasnorberg.net
070-551 87 11

Dragongatan 14
903 22 Umeå